Nieuws, Regelgeving

22-02-2012

Schippers: GGZ moet betalen naar prestatie

Schippers: GGZ moet betalen naar prestatie
In 2013 gaan de instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) over op de prestatiebekostiging, waarbij de vaste budgetten vervallen en er per behandeling wordt afgerekend. Dat maakte minister Schippers van Volksgezondheid dinsdag bekend.

De  minister denkt dat met de prestatiebekostiging de administratieve lasten van de instellingen worden gehalveerd. Instellingen hebben nu vaak nog met twee verschillende financieringssystemen te maken.

Volgens Schippers helpt de nieuwe aanpak ook omdat instellingen nu worden gestimuleerd zich te onderscheiden, bijvoorbeeld via kwaliteit. Verzekeraars krijgen hierdoor meer mogelijkheden om tegen een scherpe prijs zorg in te kopen.

De invoering van prestatiebekostiging moet verantwoord en behoedzaam gebeuren. De minister wil abrupte veranderingen in opbrengsten die alleen een gevolg zijn van de overstap van budgettering naar prestatiebekostiging voorkomen. Om die reden wordt 2013 een overgangsjaar, waarin voor instellingen het verschil van wat zij onder het oude en wat onder het nieuwe systeem bekostigd zouden krijgen, wordt gedempt.

Reageer op dit bericht:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.