Nieuws, Ondervoeding, Regelgeving

15-02-2012

Minder diëtistbezoeken na wijziging basispakket

Minder diëtistbezoeken na wijziging basispakket
Patiënten of cliënten met voedingsproblemen gaan minder naar de diëtist nu ze er zelf voor moeten betalen. Sinds begin dit jaar is het aantal afspraken met de helft gedaald omdat dieetadvies uit het basispakket van de ziektekostenverzekering is geschrapt.

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Dietisten (NVD) blijkt dat de vierduizend diëtisten in Nederland tot 60 procent minder afspraken hebben dan een jaar geleden. De terugloop zorgde al voor het faillissement van LIV, één van de grootste diëtistenorganisaties.

Patiënten met slikproblemen, diabetes, allergieën of hart- en vaatziekten krijgen nog vier uur advies vergoed. Kankerpatiënten en ouderen, twee groepen waarvoor ondervoeding dreigt, worden ook hard getroffen door deze bezuinigingen.

Volgens de NVD ziet minister Schippers over het hoofd dat verwijzing naar de diëtist een medische reden heeft. Patiënten die geen goed voedingsadvies krijgen, komen vaker bij de huisarts en lopen een verhoogde kans dat ze moeten worden opgenomen in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis.

De vereniging verwacht dat de bezuinigingen op den duur alleen maar tot meer kosten zullen leiden. Voorzitter van de NVD Anja Evers zegt tegen de Volkskrant dat ze de overwegingen van de minister niet begrijpt. ‘Veel patiënten zullen nu eerst worden doorverwezen naar een specialist, die op zijn beurt een diëtist inschakelt. Daarmee doet de minister haar eigen bezuiniging teniet.’

1 reactie

  1. Yvonne zegt:

    Weer zo’n korte termijnoplossing waar niet over nagedacht is. De kosten worden op deze manier alleen maar veel hoger omdat de mensen dan dus niet meer de hulp zoeken die ze nodig hebben. Ze krijgen dan nog meer kans op de genoemde ziekten en dat kost weer meer dan een aantal dietistebezoeken. Dom hoor!
    Het kost ook heel veel kennis want ondernemers die al jarenlang hun dieetkennis inzetten voor mensen, moeten nu hun praktijk opdoeken.
    Weer een vorm van meer zorgpremie vangen door verzekeraars en heel veel minder vergoeden. Dit kun je haast niet meer verplichten aan mensen. Wanneer bereiken we de grens dat we stoppen met het spekken van de verzekeraars, banken, tussenpersonen etc.?

    15/ 02/ 2012 , 11:51:11

Reageer op dit bericht:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.