Nieuws, Regelgeving

13-02-2012

Platform GGZ en patiënten naar rechter vanwege eigen bijdrage

Platform GGZ en patiënten naar rechter vanwege eigen bijdrage
Het Landelijk Platform GGZ gaat met een aantal psychiatrische patiënten naar de rechter om een oordeel te krijgen over de rechtmatigheid van de invoering van de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg. Volgens het platform is de regel discriminerend en stigmatiserend.

Per 1 januari 2012 betalen patiënten die aangewezen zijn op tweedelijns geestelijke gezondheidszorg een eigen bijdrage, die kan variëren van 200 tot 2000 euro per jaar.

Volgens het platform is deze drempel voor sommige patiënten financieel te hoog. Daardoor kunnen zij geen aanspraak meer maken op zorg die voor hen noodzakelijk is en waar ze volgens hun zorgverzekering wel recht op hebben.

Het platform vindt de maatregel ook discriminerend omdat er een onterecht onderscheid wordt gemaakt tussen patiënten met een psychiatrische aandoening en een lichamelijke aandoening.

Andere partijen als GGZ Nederland, Parnassia Bavo Groep en GGZ Oost Brabant steunen het platform en doen mee aan de gerechtelijke procedure.

Verschillende belangenorganisaties binnen de ggz verzetten zich al langer tegen de invoering van de eigen bijdrage. In juli vorig jaar deden zo’n 10.000 mensen mee aan de protestmanifestatie op het Malieveld in Den Haag.

1 reactie

  1. Teeven kritisch over eigen bijdrage ggz - Nieuws - Zorginstellingen zegt:

    […] op veel weerstand. Zo gaat het Landelijk Platform GGZ met een aantal psychiatrische patiënten naar de rechter om een oordeel te krijgen over de rechtmatigheid van de invoering van de eigen bijdrage in de […]

    23/ 02/ 2012 , 13:20:09

Reageer op dit bericht:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.