Adviesbureaus, Energie, Nieuws

10-05-2011

UMC Utrecht heeft oplossing voor ziekenhuisafval

UMC Utrecht heeft oplossing voor ziekenhuisafval
Op dit moment wordt nog onderzocht op welke manier het afval rendabel kan zijn.
De afvoer van ziekenhuisafval kost het UMC Utrecht –en andere ziekenhuizen- jaarlijks veel geld. Met name de afvoer van Specifiek Ziekenhuis Afval. Energieadvies bureau PowerQ heeft in opdracht van Agentschap NL het rapport ‘Energie uit ziekenhuisafval’ gemaakt. Afval kan namelijk gebruikt worden als brandstof voor energieopwekking.

PowerQ heeft in samenwerking met de Technische Universiteit Delft onderzocht wat momenteel de meest potentievolle technieken zijn voor de opwekking van bruikbare energie uit beschikbare afvalstromen van het UMC Utrecht. Dat meldt de NVZ.

Technieken
Uit het onderzoek kunnen wordt geconcludeerd dat er vijf technieken zijn voor energieopwekking uit ziekenhuisafval. Pyrolyse, plasmavergassing, superkritische watervergassing, getrapte vergassing en vergisting.

Financiële haalbaarheid
Daarnaast blijkt uit het rapport dat de financiële haalbaarheid afhankelijk is van het afvalvolume. Het volume van het UMC Utrecht is onvoldoende om rendabel te zijn. Een samenwerking met naastgelegen organisaties of andere UMC’s kan het volume vergrote en een investering rendabel maken. Op dit moment worden de samenwerkings mogelijkheden met andere organisaties onderzocht.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.