Nieuws

10-02-2017

Top 5 tijdrovende administratieve zorgtaken

Top 5 tijdrovende administratieve zorgtaken
Zorgprofessionals in de langdurige zorg besteden 25% van hun tijd aan administratieve taken. Dit komt neer op ruim 100.000 voltijdbanen, oftewel een kostenpost van ruim 5 miljard euro per jaar. Een top 5 van de meest tijdrovende administratiezaken.

Onderzoeksbureau Berenschot deed onderzoek naar de administratieve belasting in de langdurige zorg onder ruim 2.200 zorgprofessionals.

Top 5 administratieve zorgtaken

De top 5 meest tijdrovende administratieve zorgtaken:

1. Het aanmaken en bijhouden van het (elektronisch) cliënten-/patiëntendossier
2. Overleg & overdracht
3. Het opstellen van rapporten en evaluaties
4. Correspondentie met cliënten en familie
5. Plannen en roosteren

Belastend

Bijna negen op de tien medewerkers die directe zorg verlenen in de langdurige zorg, ervaren die administratieve taken als belastend. Zelf vinden ze 15% acceptabel. “Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat het aandeel van de tijd die zorgprofessionals besteden aan administratieve taken en de mate waarin zij dit als belastend ervaren, sterk toenemen naarmate ze een groter aantal uren per week werken”, aldus Marvin Hanekamp, adviseur bij Berenschot en een van de onderzoekers.

Weinig eenduidigheid

Veel zorgaanbieders stellen dat de administratieve belasting van medewerkers is gestegen als gevolg van de decentralisaties die in 2015 zijn doorgevoerd. Gemeenten zijn daarmee onder andere verantwoordelijk geworden voor diverse zorgtaken en maken hierover afspraken met zorgaanbieders. Daardoor is in de ogen van zorgaanbieders niet alleen het aantal financiers toegenomen, ook ontbreekt volgens hen eenduidigheid tussen gemeenten als het gaat om eisen aan registratie en verantwoording.

Software

“Niet alleen de overheid, ook de zorgorganisaties zelf kunnen de administratieve belasting aanzienlijk verlagen”, zegt Hanekamp. “Bijvoorbeeld door onnodige administratie te schrappen, administratieve processen slimmer in te richten en deze te ondersteunen door middel van gebruiksvriendelijke software.”

Infographic

Bekijk hier een infographic over de administratieve belasting in de langdurige zorg.

1 reactie

  1. gerardnoten zegt:

    RT @BeterGezond: Top 5 tijdrovende administratieve zorgtaken – Zorgprofessionals in de langdurige zorg besteden 25% van hun tijd… https:/…

    18/ 07/ 2016 , 15:52:27

Reageer op dit bericht:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.