Bouw en verbouw, Duurzaamheid, Nieuws

15-02-2017

Nieuwbouw ZMC als eerste BREEAM-NL gecertificeerd

Nieuwbouw ZMC als eerste BREEAM-NL gecertificeerd
De nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum is af. Het ziekenhuis heeft twee keer ‘als eerste ziekenhuis in Nederland’ op zijn naam staan, zowel voor het lean led hospital design als het BREEAM-NL Very Good certificaat.

Doordat het ziekenhuis met Vitaal ZorgVast een DBMO-contract sloot, kon het bij het ontwerp al duurzaam denken. De twee organisaties gingen als alliantie samen een traject aan van bouwen met 25 jaar technisch beheer en onderhoud, schoonmaakdiensten en energieverbruik. De alliantie gaf BAM Bouw en Techniek de opdracht om het gebouw te realiseren. Na vijf jaar voorbereiding, ontwikkeling en bouw staat er nu een compact, duurzaam en flexibel ziekenhuis.

Lean

Wat is er zo ‘lean’ aan het Zaans Medisch Centrum (ZMC)? De lean-filosofie zet de mens centraal. Dat betekent dat het ziekenhuis een aangename omgeving biedt waarin patiënten zo snel mogelijk kunnen herstellen en de staf optimaal en prettig kan werken. De praktische uitwerking van lean komt terug in het ontwerp. Het ziekenhuis is ontworpen op de vijf basisprocessen polikliniek, diagnostiek, kliniek, acuut en electief.

Vleugels

Het gebouw bestaat uit twee vleugels die via een straat aan elkaar zijn verbonden. In de ene vleugel wordt voornamelijk acute zorg geleverd, de andere vleugel behelst voornamelijk geplande zorg, oftewel electief. De centraal gelegen straat is verdeeld over de onderste twee bouwlagen. Deze twee lagen, de begane grond en verdieping één, vervullen het ‘publieke’ gedeelte van het ziekenhuis. Hier kunnen mensen naar de poli’s, diagnostiek en radiologie. De tweede verdieping is een tussenlaag waar de kantoorfuncties en laboratoria zijn gehuisvest. De derde en vierde verdieping vervullen een ‘privé’ ruimte voor bijvoorbeeld behandelingen op de kliniek en intensive care. De vijfde verdieping is een technieklaag.

Bekijk ook deze fotorapportage met 25 foto’s van de nieuwbouw van het ziekenhuis.

Overbodige activiteiten eruit

“Lean betekent letterlijk alle overbodige activiteiten uit het werkproces halen”, licht Hannelore Schouten, Programmamanager in het ZMC en promovendus lean led hospital design. “Daarom keken we kritisch naar de processen in het oude gebouw. Zo moesten patiënten in het oude gebouw vaak een lange looplijn afleggen, liepen de patiënten en logistieke stromen door elkaar en zat radiologie op grote afstand van de spoedeisende hulp. Dit vonden wij geen efficiënte en wenselijke situatie. Bij het ontwerp voor in het nieuwe gebouw zorgden we ervoor dat we deze situaties anders vormgaven.”

BREEAM-NL

Naast dat het ZMC als eerste ziekenhuis in Nederland lean is gebouwd, heet het ziekenhuis ook als eerste ziekenhuis in Nederland het BREEAM-NL certificaat ontvangen. “Door het DBMO-contract konden we kijken naar kosten op de lange termijn in plaats van alleen naar initiële kosten. Alle materialen kozen we op hoe makkelijk het schoon te maken is, hoe snel het veroudert en energiezuinigheid”, vertelt Wouter van der Kam, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. “Licht gaat alleen aan als er iemand in de ruimte is, al het gebruikte water wordt vergruist tot grijs water en we gebruiken warmtekoudeopslag met warmtewisselaars.” En er is nog iets bijzonders en wat uniek is in Nederland, lacht de voorzitter. “Al onze patiënten kunnen binnen bepaalde grenzen zelf de temperatuur regelen in hun kamer. Ook dát is duurzaam.”

Eind januari is het nieuwe ZMC open gegaan. 

Reageer op dit bericht:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.