WEBLOG

Blog: Bouwkundige grapjes – een top 3

 |  20-09-2016

Blog: Bouwkundige grapjes – een top 3
Ziekenhuizen blijven een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Vooral de keuzes die soms gemaakt worden door bouwkundigen blijven een grote bron van inspiratie. Daarom deze keer een top drie van architectonische hoogstandjes die extra aandacht verdienen.

Parkeerplaats

En die wordt afgetrapt met een spoedeisende hulp. Of eigenlijk met de parkeerplaats van deze spoedeisende hulp. Die is namelijk aan de overkant van de weg. Ik weet niet of de architect ooit met grote spoed naar het ziekenhuis is gereden, maar iemand die in geval van nood met gierende banden aan komt rijden, gaat echt niet de tijd nemen om rustig te parkeren aan de overkant van de weg om naar de ingang van de SEH te wandelen. Nee, dan mag je blij zijn dat de auto niet ín de ingang van de SEH wordt geparkeerd maar op de stoep ervoor.

De wegafzetting

De tweede plaats is voor een fenomeen dat veel voorkomt en een probleem zou moeten oplossen maar er ook één creëert: de wegafzetting. Ziekenhuizen willen graag hun directe entreegebied autovrij houden en zijn heer en meester in het neerzetten van afzettingen. Van bloembakken tot kunstwerken en van paaltjes tot betonnen blokken en alles daartussen in. Ze vergeten alleen dat het voor de ingang van een ziekenhuis vaak erg druk en chaotisch is. En dat patiënten meestal met hele andere dingen bezig zijn dan opletten op dat ene betonblok of paaltje. Het resultaat is niet alleen veel beschadigde autodeuren maar ook valpartijen omdat een betonblok van pakweg 30 cm hoog over het hoofd gezien wordt door patiënten. Tot zo ver de prettige ontvangst bij het ziekenhuis.

Verhoogde entrees

Een minder prettige ontvangst komt ook voor bij entrees die verhoogd liggen ten opzichte van de parkeerplaats. Niet ideaal maar ook niet onoverkomelijk met de juiste aanpassingen. Alleen die aanpassingen zijn niet altijd even patiëntvriendelijk, zo bewijst de nummer één van deze lijst. Een trap om van de parking naar de entree te komen heeft al niet mijn voorkeur. Maar naast de trap de invalidenparkeerplaatsen positioneren vind ik ronduit een slecht idee. Je kan eventueel ook omlopen en dan loop je langzaamaan de helling op naar de entree. Hoef je tenminste geen trappen te lopen. Maar voor de invalide medemens is het kiezen tussen twee kwaden: of je neemt de trap of je loopt pakweg 200 meter om naar de entree van het ziekenhuis. Ik heb nog gezocht naar alternatieven maar er is geen lift te bekennen, noch zijn er kiss & ride plaatsen direct voor de ingang die je even zou kunnen gebruiken. Wat mij betreft een terechte winnaar van deze top drie, maar soms is nummer één worden niet het allerbeste.

Emilie Bots-van der Grinten is ambassadeur Patient Journeys bij Jeeves

1 reactie

  1. koosdirkse zegt:

    Bouwkundige grapjes – een top 3 – Zorginstellingen – Bouw en verbouw – Zorginstellingen https://t.co/KhM8IFYmVd

    20/ 09/ 2016 , 09:22:27

Reageer op dit bericht:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.