Nieuws

22-03-2012

ActiZ niet blij met basistarieven huishoudelijke hulp

ActiZ niet blij met basistarieven huishoudelijke hulp
Brancheorganisatie ActiZ is geen voorstander van het minimumtarief voor de huishoudelijke hulp die gemeenten moeten vaststellen voordat ze zorg aanbesteden. ActiZ is bang dat een minimumprijs gezien zal worden als een maximumprijs.

De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met een wetsvoorstel van de SP over het instellen van basistarieven. De nieuwe regel moet ervoor zorgen dat gemeenten niet langer contracten kan sluiten met aanbieders van huishoudelijke zorg onder de kostprijs. Volgens de SP komt hiermee een einde aan de concurrentie op prijs en komt de nadruk weer op kwaliteit te liggen.

Op haar website laat ActiZ weten blij te zijn met de erkenning dat concurrentie op prijs niet mag leiden tot prijzen die door de bodem zakken, maar zegt zich zorgen te maken dat een minimumprijs gezien gaat worden als een maximumprijs en daarmee zijn doel voorbij schiet. In het wetsvoorstel kan De Tweede Kamer kan wel ingrijpen als bij gemeenten de prijs-kwaliteitverhouding niet goed is.

Het voorstel van de SP om gemeenten te verplichten het geld voor de huishoudelijke zorg daarvoor te oormerken, haalde tot spijt van ActiZ geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Reageer op dit bericht:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.