Brandveiligheid, Nieuws

09-12-2011

‘Bewustwording van brandveiligheidsrisico’s belangrijk’

‘Bewustwording van brandveiligheidsrisico’s belangrijk’
Honderden zorginstellingen hebben in het afgelopen jaar te maken gekregen met brand. In een aantal gevallen waren hierbij slachtoffers te betreuren. Het volledig uitsluiten van dergelijke situaties is onmogelijk. Wel kunnen de kansen op en de gevolgen van brand aanzienlijk worden beperkt, stellen de senior consultants Hans Sevenstern en Bas van Vliet bij Marsh Risk Consulting.

De zorgsector heeft patiëntveiligheid hoog in het vaandel staan. Dit heeft voornamelijk betrekking op het behandelen of verzorgen van patiënten en cliënten. De link met de veiligheid van de gebouwen, waar zij verblijven of behandeld worden, wordt echter onvoldoende gelegd. Zo kan het gebeuren dat er nog steeds onnodig gewonden en slachtoffers vallen bij branden in zorginstellingen.

Een tweede facet dat in het gedrang komt bij een brand is de continuïteit van zorgprocessen. De levering van zorg wordt onderbroken en patiënten of bewoners moeten voor langere tijd elders ondergebracht te worden. Kortom: de dienstverlening wordt ernstig beïnvloed. In combinatie met eventuele slachtoffers kan dit een enorme impact hebben op het imago, het vertrouwen in en de financiële positie van een zorginstelling.

Een deel van de problemen ligt bij de regelgeving rondom bouwen en brandveiligheid. Veel instellingen hebben gebouwen die in de vorige eeuw zijn gebouwd en die toen keurig voldeden aan het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit geeft echter geen correcte afspiegeling meer van de situatie anno 2011.De vergrijzing heeft er immers voor gezorgd dat het aantal bedlegerige personen enorm is toegenomen en zorgt ervoor dat het bij een calamiteit veel langer duurt voordat een pand is ontruimd. Deze tendens houdt voorlopig nog wel aan.

Lees het hele artikel in de nieuwe editie van ZorgInstellingen, die op 13 december verschijnt.

Reageer op dit bericht:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.