General, Nieuws, Personeelsmanagement, Regelgeving, Training en opleiding, Veiligheid

27-05-2010

Instrument D-rect meet opleidingsklimaat in ziekenhuizen

Instrument D-rect meet opleidingsklimaat in ziekenhuizen
Klarke Boor wint de dr. Keeman Wetenschapsprijs.
De dr. Keeman Wetenschapsprijs is tijdens de Wetenschapsdag in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis uitgereikt aan Klarke Boor, arts in opleiding tot gynaecoloog. Na enkele jaren onderzoek ontwikkelde zij de Dutch Residency Educational Climate Test (D-rect) om het leerklimaat voor artsen in opleiding (aios) in kaart te brengen.

D-rect wordt momenteel gefaciliteerd aan alle opleidingsinstellingen in Nederland om het leerklimaat in kaart te brengen. De kwaliteit van de vragenlijst D-rect, bestaande uit vijftig vragen, is uitgebreid onderzocht en goed bevonden.

Stichting BOLS is zojuist een onderzoek gestart naar het leerklimaat van aios in opleidingsinstellingen. Aanleiding van dit algemene onderzoek naar het leerklimaat is het advies dat de projectgroep Kwaliteitsindicatoren uitbracht, om de aandacht te richten op het interne kwaliteitszorgsysteem. Het BOLS is sinds 2002 het overlegplatform voor NVZ, NFU en Orde om jaarlijks met elkaar een voorstel voor de instroom van artsen in opleiding te maken. Opleidingsinstellingen kunnen zich per ommegaande aanmelden om deel te nemen aan het onderzoek.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.